Voor de media

Europa decentraal is het kenniscentrum voor Europees recht en beleid van en voor decentrale overheden.

Hebt u als journalist een vraag over de doorwerking van Europees recht en beleid voor decentrale overheden? Dan kunt u gebruik maken van de openbaar toegankelijke informatie op de website van Europa decentraal.

Voor eventuele aanvullende informatie over de website of het kenniscentrum kunt u terecht bij info@europadecentraal.nl.

‘Haal Brussel binnen’

Zo luidt de quote van Tom de Bruijn, voormalig Permanent Vertegenwoordiger voor Nederland in Brussel en voorzitter van Kenniscentrum Europa decentraal, op de voorpagina van Binnenlands Bestuur van 12 oktober 2012. Tom de Bruijn sprak over de invloed van Europa op regionaal en lokaal bestuur.

De Bruijn noemt Europa de “springplank voor lokaal bestuur.” Hij geeft aan dat de ivoren toren niet meer bestaat en dat Brussel ook geen wetgeving meer uitstort over Europa. Daarbij richt de Europese Commissie zich steeds vaker rechtstreeks op lokale overheden, waardoor lobby meer kans heeft. De Bruijn zegt dat Europa decentraal een grote rol speelt bij het wegwerken van de kennisachterstand op het gebied van Europees recht beleid.

Het interview verscheen in Binnenlands Bestuur, nr. 20, 12 oktober 2012, op pagina 1415 en 17.

‘Vragen stellen kost niets’

Zo luidt de quote van Fenna Beekmans uit een interview in Binnenlands Bestuur van 12 oktober 2012. Ze spreekt over de invloed van Europa op het regionaal en lokaal bestuur.

Beekmans geeft aan dat goed geïnformeerde beleidsmakers en bestuurders juist de vruchten kunnen plukken van Europa. “Met Europese regels kun je creatief omgaan en er mag van Brussel meer dan wij denken”, aldus Beekmans.

Ze verwijst ook naar de helpdesk van Europa decentraal, waar men terecht kan met vragen over bijvoorbeeld aanbestedingen, staatssteun, diensten en vrij verkeer. “Hoe ingewikkelder de vraag, hoe leuker. We worden dan helemaal enthousiast.”

Het interview is verschenen in Binnenlands Bestuur nr. 20, 12 oktober 2012, op pagina 2223 en 25.